Tuesday, October 19, 2004

När man bor så nära skolan som jag gör så är det väldigt vanligt med olika typer av dörrförsäljare som kommer och knackar på. En första instinkt är ju förstås alltid att vänligt tacka nej och slänga igen dörren, men eftersom jag bor så nära skolan så är det en del som knackar på i samband med nåt skolarbete. Det kan vara att de behöver fråga nån enkätfråga eller bara få en underskrift, och om det är skolarbete så är det klart att man ställer upp på det.

Igår kom det en tjej i min ålder och började prata och en minut senare, när jag vänligt men bestämt stängt dörren, så kom jag på mig själv med att tänka på hur fantastiskt perfekt och smidigt jag avfärdade henne. Utan att tidigare ha tänkt på det så har jag utvecklat ett program i fyra enkla steg för att ta reda på vad dörrknackaren vill, om jag vill hjälpa denne och till sist stänga igen dörren.

Steg 1 (öppna) - Vänster hand på dörrlisten vänster om dörren och höger hand på dörrhandtaget. Denna handfattning får ej släppas under hela besöket, vilket minimerar risken att dörrförsäljaren smiter in.

Steg 2 (ifrågasätt) - Fråga vad han/hon vill att du ska göra. Frågan måste vara direkt (Vad vill du att JAG ska göra?). Frågor som "Vad vill du?" eller "Var kommer du ifrån?" leder alltid till långa utläggningar och bör därför alltid undvikas. För maximal effekt, lägg gärna till kommentaren "Jag måste dra om två minuter så..." innan frågan.

Steg 3 ($$$$$?) - Fråga om det kommer kosta pengar. Ibland kan denna fråga vara besvarad redan i Steg 2, om så är fallet - gå direkt till Steg 4.

Steg 4 (Avskedet) - Stäng dörren! Lämna ingen tid för eftertanke eller osäkerhet, säg tack och stäng dörren. Den teknik jag brukar använda är att luta mig framåt så att huvudet nästan sticker ut genom dörren (Glöm ej, vänster och höger hand är fortfarande på dörrlisten och dörrhandtaget). I takt med att dörren stängs så backar du bak med huvudet ända tills dörren är stängd. Med denna teknik garderar du båda sidorna av dörren, samtidigt som du täcker mitten med ditt huvud. Allt för att undvika eventuella sista-minuten försök av försäljaren att försöka förlänga besöket.

Kom ihåg, dörrförsäljare är också människor, det krävs bara lite extra jobb för att visa att de inte är önskvärda.

Thursday, October 14, 2004

Nu har jag inte skrivit på länge och om det fortfarande är någon som surfar in här så tänkte jag skriva en liten snutt.

Nu är klockan 13:00 och om en timme ska jag åka till South Carolina och spela säsongens andra och sista turnering. Efter det så blir det bara träning och skrotlyftning.

Igår var sista debatten mellan Bush och Kerry och nu är det upp till väljarna att välja sin favorit. Om Bush vinner så blir jag väldigt besviken på amerikanarna, men risken är tyvärr rätt stor. Jag fattar inte hur man kan rösta på Bush efter allt som hänt i Irak. Jag avskyr verkligen Bush på alla plan, det är svårt att skriva ner hur mycket jag ogillar honom. Alla Bush-anhängare som jag möter har heller inga argument varför Bush är så fantastiskt bra, förutom att han fångade Saddam. Att han lurade alla med att Saddam samarbetade med Usama och hade massförstörelsevapen, det blundar de bara för.

Nej, jag fattar inte och jag blir bara arg och besviken när jag tänker på Bush och hans anhängare.

...så vad kan jag skriva om istället? Sverige vann två svåra matcher i fotboll och nu är vi med i gruppen igen. Jag trodde det skulle vara svårare att slå Island borta men det gjorde de bra. Jag lyssnar alltid på matcherna på radio, via Sveriges Radios hemsida.

Skolan går bra och hittills har jag fått bra betyg. Hemlängtan har gått över nu vilket är skönt. Lakritsförrådet töms i mer maklig takt nu. Om några veckor ska jag välja mina sista 14 poäng av kurser för vårterminen, efter det är jag klar med skolan. Det känns rätt skönt efter 16 års non-stop skolgång!

Ha det bra därhemma och hör gärna av er.

Telefon: 001 540 831 3971
Post adress: 714 Downey Street, Apt. C
Radford, VA, 24141
USA

No excuses =)